Miért rossz a magyar autópályamatrica rendszer?

2014.01.27. 10:15

Pajzs_t.jpg

Hétvégén belefutottam a szokásos szituációba, vagyis elindultam vidékre, de nem emlékeztem rá, hogy lejárt-e már a havi autópályamatricám. A bizonylatot természetesen nem találtam. Mondhatjuk, hogy ez az én hibám, ugyanakkor, mint egy szolgáltatás vásárlójában felmerülnek bennem kérdések:

- Miért is nem tudják nekem megmondani egy benzinkúton, hogy van-e érvényes matricám? Hiszen a vásárlás elektronikus, az adatbáziskapcsolat lézetik, már csak a szolgáltatói szándék hiányzik.
- Ennél egy fokkal idegesítőbb, hogy nem csak, hogy nem tudják megmondani, de simán megengedi a rendszer, hogy vásároljak matricát akkor is, ha már van.

Igen, mondhatjuk, hogy az én hibám, hiszen a bizonylatot meg kell őriznem egy évig. De tulajdonképp mi a fenének is? Az eladó a számviteli törvény alapján köteles öt évig megőrizni a vásárlás bizonylatát. Mivel a vásárlás elektronikus, ez egy könnyen lekérdezhető adatbázist jelent. Tehát miért is kell nekem papírfecniket őrizgetnem? Ez olyan, mintha a mozijegyet el kellene tennem egy évig.

Igen, tudom, lehet sms-ben is vásárolni matricát, ami bármikor visszakereshető. De elvből nem teszem. Külön posztot is megérne, hogy mennyire drága Magyarországon az sms vásárlás. Van egy fix 165 forintos tranzakciós díj, valamint még két sms díját is fizetnem kellene a saját díjcsomagom (!) szerint. Kész röhej. Nem egy nagy összeg, de inkább veszek rajta egy csokit a benzinkúton.

Hozzá kell tennem, hogy weben is meg lehet vásárolni a matricát. De valahogy mindig a kocsiban ülve vagy benzinkút pénztárnál állva jut eszembe. Ti hogy vagytok ezzel?

Nem szeretnék hirtelen felindulásból újra egy túlságosan erős kritikát írni, mint pár hete az Intersparról. Ezért bevallom, hogy az autópályamatrica rendszerünk alapvetően használható és sok más európai országénál még jobb is.

De most komolyan, ez kit érdekel??? Mint ügyfél, követelem, hogy mindig lehető legjobb szolgáltatást kapjam. Szeretnétek tudni milyen lenne az autópályamatrica vásárlás, ha egymással versengő szolgáltatók értékesítenék? Elmesélem:

Lenne egy alkalmazás okostelefonokra, ahol egyszer az életben meg kell adnunk a bankártyaadatunk. Utána gombnyomással tudnánk új matricát vásárolni. Természetesen, ha van aktív matricánk, akkor a vásárlás gomb meg sem jelenne. De ez még semmi. A rendszer több rendszámot is képes lenne kezelni, valamint figyelmeztetne, ha matrica nélkül hajtanánk fel egy autópályára. Az már csak hab lehetne a tortán, hogy az alkalalmazás rengeteg hasznos információval szolgálhatna az utazó (fizető ügyfél) számára. Időjárás, útállapot, sávelzárások, dugók stb…

Ennyi kellene ahhoz, hogy a szolgáltatás ne a “kólával elmegy” szinten legyen, de más országokban is velünk példálózzanak.

56 komment

Címkék: autópályamatrica

A bejegyzés trackback címe:

https://pontkom.blog.hu/api/trackback/id/tr145784612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ecpeckimehecc 2014.01.27. 15:13:28

+1. Ez az applikacio dolog tetszik nekem. Miert nem csinalja meg mar valaki?
( Ja, valoszinu kozbeszerzes kellene hozza es a Kozgepnel nem ertenek a programozashoz. )

dogoljmeg 2014.01.27. 15:13:35

Nemtudom, nem erzem ezt olyan nagy problemanak, en 10 naposat veszek mindig, arra emlekszem mikor vettem, ki tudom szamolni mikor jar le a 10 nap :)

2014.01.27. 15:13:44

Vásárolj ott, ahol meg tudják mondani: ematrica.autopalya.hu
És még e-mailt is kapsz lejárat előtt ingyért, és még kényelmi felár sincs.

2014.01.27. 15:14:54

Én még nem vagyok ennyire szenilis. Már akkor eszembe jut matricát venni, amikor az is, hogy autópályán akarok autózni. És akkor az ematrica.autopalya.hu oldalon akár mobilról is megveszem a matricát, felár nélkül. És ingyért kapom a lejárat előtt a figyelmeztető e-mailt.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2014.01.27. 15:15:00

Noch da zu, ha van már matricád, a következőt vehetnéd a másik lejáratától kezdve, kvázi meghosszabbítva az érvényességet..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.27. 15:16:14

"Lenne egy alkalmazás okostelefonokra, ahol egyszer az életben meg kell adnunk a bankártyaadatunk. Utána gombnyomással tudnánk új matricát vásárolni. Természetesen, ha van aktív matricánk, akkor a vásárlás gomb meg sem jelenne."

Volt ilyen program Nokia telefonra, még az okostelefonok előtti időszakban, én használtam. Azóta is azt várom, hogy megjelenjen végre app formájában is, és nem értem, hogy miért nincs meg évek óta.

room_101 2014.01.27. 15:16:36

Az SMS díjról annyit, hogy vannak tarifacsomagok, ahol ingyenes az SMS, egyébként ismeri-e a posztoló a szarrágás fogalmát?

Az okostelefonos alkalmazásról meg eszembe jut anno a KISZ-ben volt egy mozgalom, úgy hívták:
Vedd észre, tedd szóvá, oldd meg... szóval már csak a harmadik lépés vár a posztolóra.

SemBoga 2014.01.27. 15:16:40

nem tudom, hogy egyetértsek a posztolóval, vagy inkább kiröhögjem a naiv képzeteiért

ugyanis tökéletesen igaza van az elvárásait tekintve, viszont itthon a fejesek fejében nem a fogyasztók érdekei vannak elsősorban

BBKmachine 2014.01.27. 15:16:43

Elvből nem használom az autópályát, mióta megszűnt a 4napos matrica. 2-3 havonta kb egyszer lenne rá szükségem, de inkább főúton megyek, mert annyit megér nekem, hogy közben spórolok közel 3ezer forintot.

vundergraf (törölt) 2014.01.27. 15:16:45

Mi a fenének kéne az évi mondjuk 100 ilyen
rendetlen, balfasz miatt bonyolítani a rendszert?!

A matricát megveszem, berakom a forgalmiba... kész.

- tudom hol van
- (elvben) mindig az autóban van akárki vezeti
- bármikor megnézhetem ...

Spacecake 2014.01.27. 15:16:49

ezt en most egy kicsit mondvacsinalt problemanak erzem....

nem mondhatni h ne leteznenek igen jo alkalmazasok erre a dologra.

`Hozzá kell tennem, hogy weben is meg lehet vásárolni a matricát. De valahogy mindig a kocsiban ülve vagy benzinkút pénztárnál állva jut eszembe. Ti hogy vagytok ezzel?`

hat szerencsere nem igy:-)

killerkaller 2014.01.27. 15:16:51

"...hiszen a bizonylatot meg kell őriznem egy évig. De tulajdonképp mi a fenének is?"

Volt egyszer egy parkolójegy mizéria is, talán ezért érdemes lehet.

"Az már csak hab lehetne a tortán, hogy az alkalmazás rengeteg hasznos információval szolgálhatna az utazó (fizető ügyfél) számára. Időjárás, útállapot, sávelzárások, dugók stb…"

A hab már megvan, az appot úgy hívják, hogy VÉSZ. A katasztrófavédelem fejlesztette. Már csak a tortát kell alá megsütni.

Reggie 2014.01.27. 15:16:56

Bajos a naivitasod. A szolgaltatonak nem eri meg jelezni, hogy nincs matricat, mert akkor nem tud buntetni. Marpedig buntetni nagyobb biznisz, mint matricat eladni. Gondolom azt nem kell elmagyarazni, hogy miert nem eri meg nekik, ha szolnak, hogy mar van matricad.

torró 2014.01.27. 15:16:58

Én csak annyit szeretnék még hozzá tenni, hogy miért is kell nekem tíznapos matricát kifizetnem, amikor csak egy napot tudok használni belőle? Nem hívják ezt jogosulatlan bevételnek? Hogy a ménkű vágjon bele, aki kitalálta!

Venona project (törölt) 2014.01.27. 15:17:04

Miért nem lehet tetszőleges időpontra venni matricát? Már ez a havi-éves bontás is nonszensz, főleg, hogy az éves az nem egy év, hanem jan 31-ig.
Miért nincs olyan, hogy jó napot, kérek egy matricát (autópálya használatot, mert hol a matrica, évek óta nincs!) október 13-ig. A rendszer csak képes lenne kiszámolni a napok számát és beszorozni az egységárral.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.01.27. 15:17:08

Jajjajjaj.
Megint valaki okos akar lenni.

Kezdjük:

"Az úthasználat jogszerűségét az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként." (forrás: autopalya.hu)

Magyarul, ha nincs meg a szelvény/SMS, akkor buktad.

"Miért is nem tudják nekem megmondani egy benzinkúton, hogy van-e érvényes matricám?"

Mert egy benzinkút nem az ÁAK, hanem egy viszonteladó. Egyébként meg te is meg tudod mondani: ha nálad van a szelvény, akkor igénybe veheted az autópályát, egyébként meg nem.

"Ennél egy fokkal idegesítőbb, hogy nem csak, hogy nem tudják megmondani, de simán megengedi a rendszer, hogy vásároljak matricát akkor is, ha már van."

Megint csak: ha nincs meg a szelvényed (elveszett, elégett, megette a kutya), akkor vehetsz újat.

"Igen, mondhatjuk, hogy az én hibám, hiszen a bizonylatot meg kell őriznem egy évig."

Nem egészen, hanem az érvényesség vége után egy évig. Ad abszurdum: éves autópálya matrica szelvényét akár 23 hónapig is őrízgetned kell.

"Tehát miért is kell nekem papírfecniket őrizgetnem?"

Mert ez a szabály. Amúgy miért is nehéz egy papírfecnit őrizgetni? Forgalmi mellett elfér, például...

"De valahogy mindig a kocsiban ülve vagy benzinkút pénztárnál állva jut eszembe. Ti hogy vagytok ezzel?"

Éveset veszek. Úgy jövök ki a legolcsóbban, meg az a legkevesebb macera.

"De most komolyan, ez kit érdekel??? Mint ügyfél, követelem, hogy mindig lehető legjobb szolgáltatást kapjam."

És az ÁAK-t meg mit érdekli, hogy te mit követelsz? Ott az ÁSZF, a matrica megvásárlásával elfogadod, úgyhogy ő jogosan követeli, hogy tartsd is be. Nem kötelező az autópályákat használni...

"Szeretnétek tudni milyen lenne az autópályamatrica vásárlás, ha egymással versengő szolgáltatók értékesítenék?"

Először is, most is egymással versengő szolgáltatók értékesítik. Az autópályákat viszont egy cég üzemelteti.

"Ennyi kellene ahhoz, hogy a szolgáltatás ne a “kólával elmegy” szinten legyen, de más országokban is velünk példálózzanak."

Már pedig velünk lehet példálózni, mert nálunk nem kell a szélvédőd összeragasztgatni nehezen eltávolítható ragacsos biszbaszokkal.

vundergraf (törölt) 2014.01.27. 15:25:03

@torró:

Édes istenem...
És miért nincs 1 decis sör?!!!
Haéccő nem akarok éppen többet inni...

Matricánál is ez van, egység méret.
Kell... vagy nem kell?
Eldöntöd, ennyi.

VT Man 2014.01.27. 15:30:53

Ha a posztoló ennyire balfék, akkor legalább bankkártyával kellett volna vásároljon!

A bankkártya történetet (akár mobilbanki applikációról) megnézve valószínűleg megtalálta volna, hogy mikor vette a matricát.

Amúgy meg ott az okostelefon, amint megvetted a matricát, fotózd le a bizonylatot, 10 másodperc sincs.

Harmadrészt tök felesleges applikációt fejleszteni, pláne, hogy az útlezárásokról, dugókról más applikációval jobban értesülsz (Waze).

Mondvacsinált probléma.

Amúgy ÁAK ügyfélszolgálaton is meg tudják mondani, hogy van-e matricád, de sajnos csak személyesen, forgalmit bemutatva, és nem biztos, hogy útba esik.

Balthazor Hellman 2014.01.27. 15:37:56

@panaszmuki: Éveset már nem sokat veszel... 2014 van...

torró 2014.01.27. 15:43:12

@vundergraf:
A sörrel kérem nem illik "viccűni".Na!
Nézd a négynapos rendben. Volt, nem zúgolódott senki. De már megbocsáss ez a tíznapos sok embert kiterel a szar utakra.

Balthazor Hellman 2014.01.27. 16:03:16

@torró: Sokakat igen, de BP-Pécs útvonalon a 6-os kontra M6-os kérdésben oda-vissza kb 70 km plusz (kb 2000 huf üzemanyag) és a 3000 huf-os felár sem tántorít el az autópálya kényelmétől, gyorsaságától és biztonságától. A biztonságot a traffipax kommandó (kb 5 településen valós veszélye van ezen az útvonalon) elleni védelem is jelenti.

Kényszer ez, de akkor se megyek le a 6-osra...

I_Isti 2014.01.27. 16:12:52

Az tetszik nagyon emberek megmagyarázzák azt, hogy az az igénytelen szar, ami van, az miért is jó...

zootyo 2014.01.27. 16:51:03

Örüljünk annak, hogy ez a matricás rendszer van, nem pedig kapus szarakodás, jó drágán.
Ez az egyetlen dolog az autózásban ami még megéri. Aki egyszer megy egy évben, az meg menjen főúton, vagy fizesse meg az árát.
Én minden héten kétszer járok pályán, és meg is őrülnék ha minden útra fizetnem kellene.
Az érvényességet meg észben kell tartani és kész. A matrica cetlije a forgalmiban van. Ott a helye.

_Lukee_ (törölt) 2014.01.27. 16:52:33

Engem az idegesít, hogy mikor jövök vissza nyaralásból az M7-en még én idegeskedem, hogy sms-ben sikerüljön vásárolni matricát, mikor a külföldi rendszámű autósok húznak el egymás után mellettem és szerintem a legcsekélyebb mértékben sem aggasztják maguk azon, hogy nincs érvényes matricájuk.

Horvátok jól csinálják. Ott vannak a kapuk, ha használod, fizess. Mo-n is meg kellene ezt csinálni, mert igen sok bevételtől esik el így a pályakezelő vagy nevezzük akárminek a céget.

zootyo 2014.01.27. 17:02:00

@_Lukee_: Kívánom neked, hogy olyan helyen lakj, dolgozz, akármi hogy naponta kelljen használnod a pályát és az olcsó bérlet helyett kapuknál fizess.
Majd elgondolkodnál.
Maradjunk csendben, jó ez így ahogy van.

gyedmaróz 2014.01.27. 17:04:23

A horvátoknál az M3 nullkilométeres kapui vannak.Biztos pozítívan jöttünk ki ebből az üzletből is.
Amúgy egyszerűbbnek tűnik egy papírfecnit megtartani, mint bugyutafonnal gépészkedni.

VT Man 2014.01.27. 17:17:19

@_Lukee_:
"Horvátok jól csinálják. Ott vannak a kapuk, ha használod, fizess. Mo-n is meg kellene ezt csinálni, mert igen sok bevételtől esik el így a pályakezelő vagy nevezzük akárminek a céget. "

Ez a rendőrség hülyesége. Aki bejön az osztrák-magyar vagy horvát-magyar határon, és megy románia felé, azt legalább 3-4 órával később simán el lehetne kapni a román határnál.

killerkaller 2014.01.27. 17:17:55

@zootyo: Igen jó, és a posztíró felvetéseivel lehetne még jobbá praktikusabbá tenni, hisz a technikai háttér megvan hozzá. És most nem az árakra gondolok.

efi 2014.01.27. 17:27:26

@panaszmuki:
""Az úthasználat jogszerűségét az ellenőrző szelvény igazolja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként." (forrás: autopalya.hu)

Magyarul, ha nincs meg a szelvény/SMS, akkor buktad."
Ez egy baromság, 20 század 60-as 70-es éveinek begyöpösödött logikája (=pöcsétes papír az legyen ám)
1. Felmutatom a papírost. Azon van egy sorszám vagy valami azonosító, ami alapján ellenőrizhető a rendszerben, hogy nem otthon csináltam a nyomtatóval. Ebben az esetben felesleges a fecni, mert a rendszám alapján is tudnák ellenőrizni.
2. Felmutatom a papírost. Azon van egy sorszám vagy valami azonosító, ami alapján ellenőrizhető a lenne rendszerben, de nem tudják mégse. Ebben az esetben otthon nyomtatóval is csinálhattam, ergo újfent felesleges.

skorpantó 2014.01.27. 17:35:15

Amikor az ostobaság hülyeséggel párosul...Nem hordja magánál a bizonylatot,feledékeny és fel van háborodva.Azután az egészet egy önégető posztban közzéteszi.Ilyen alapon ne hordja magánál a jogosítványát se,hiszen a rendőrnek tudnia kellene az adatnyilvántartóból,hogy érvényes-e.Gyanítom,hogy igazi pesti akadékoskodó krakéler...

_Lukee_ (törölt) 2014.01.27. 17:38:33

@zootyo: inkább ne kívángass nekem semmit, maradjunk abban. Nem azt mondtam h jó a horvátoknál a kapukban állni. Nemfizetős-megúszós külföldiekről beszéltem.
Sajnos a magyar rendőrség nincs a helyzet magaslatán és helyette minket vegzál a pályakezelővel ha nem veszünk matricát.... Lásd a drága bünti. No comment.
Az, h nem megy el sok idő a kapukkal az JÓ! Remélem így már nem érti senki félre a mondanivalóm :-)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.01.27. 17:40:58

@efi: Erre csak azt tudnám mondani, amit @skorpantó: írt...

kaskala 2014.01.27. 18:19:47

@kasza003: és ott meg tudod nézni, hogy van-e érvényes matricád?

Phteven 2014.01.27. 18:21:27

Miért lenne lekérdezhető? Ha elrontod és büntetést fizetsz, ha hülye vagy és kétszer veszed meg, akkor az nekik extra bevétel. Hülyék lennének javítani rajta.

Kepa 2014.01.27. 18:22:50

Vegyel eves matricat :)

En is azt teszem :(

vanRob 2014.01.27. 18:24:14

@zootyo: Bocs, de az is ott van, amit 1 éve vettél?
A forgalmi tasakja arra van, hogy abban tartsd a forgalmit, és nem arra, hogy szaros bizonylatokat (összehajtva 4 réteg!) gyömöszölj bele.

vanRob 2014.01.27. 18:28:34

Egyébként meg a kapus rendszer előnye, hogy akkor és azért fizetsz, amit valóban használsz. Ellenben a 10 napos matricával, amit akkor is meg kell venni, ha csak Budapest Siófok viszonylatban mozogsz 1 hétvégére a gyerekkel.

halaloszto 2014.01.27. 18:40:26

Az allami monopoliumokra nem jellemzo hogy erdekelne oket az allampolgar igenye. Az utasellatoban is lehetett volna tobbfele vagy normalisabb szendvics, de minek? Konkurrencia nincs, matricat muszaj vegyel, orulj hogy nem csak a Hivatalban lehet venni hetkoznap munkaidoben.

Vajk

McKinney 2014.01.27. 18:40:48

1. kormányzati IT- től senki ne várjon logikát. Kedvencem az nfü pályázatok ügyfél felületén a "válasszon alintézkedést" mondat. :)
2. azt hogy van e érvényes úthasználati jogosultság, az ügyfélszolgálaton megmondják. Csak személyesen, csak a forgalmi bemutatása ellenében, csak 3,5t alatt. Miért? Csak.

Szűcslaci 2014.01.27. 19:13:29

@torró: azért, hogy ne kelljen a fizetőkapuknál megállnod, aztán megint indulnod és ismét megállnod és egy Budapest - Mosonmagyaróvár távért kifizetni egy tíznapos matrica árát csak odafelé...Addig variáltoka "használat-arányos útdíjért", míg megint megkapjuk - a metakommunisták már a nyakunkba akasztották egyszer, drágább kilométer díjakkal, mint a Voyager közlekedik...ez kell?

csárli hárper 2014.01.27. 19:13:56

engem nem rég kitereltek "matrica" ellenőrzésre, jön a muki kéri a bizonylatot, kiveszem a forgalmiból és a papírfecni tök fehér, szinte semmi nem látszik rajta, csak nézett mint a vett malac, hogy ezmiez? mondom echte ungarische bizonylat, az éves "matricáé"...tavaly januárba beraktam a forgalmiba, most így néz ki...kütyüvel rendszám ellenőrzés, köszi érvényes, viszlát. csak ennyit akartam megosztani a nagyérdeművel.

adrfst 2014.01.27. 19:23:42

Ha a posztoló végigolvasta a kommenteket, akkor meg is kapta a választ, miért nincs magasabb szolgáltatás. Átlagmagyarnak jó az átlagszar, és jól leugatják azt, aki ennél többet szeretne.
Egyébként tényleg lusta aki nem képes egy évig a forgalmiban megőrizni az autópányafecniket a perkolójegyek mellett.

vanRob 2014.01.27. 19:44:58

@Szűcslaci: Több olyan ország is van, ahol működik a kapus rendszer. De mi magyarok mindenkinél okosabbak (=okosba' megoldjuk) vagyunk.
A "matricás" rendszer szerinted olcsóbb? Adatbázis a forgalomban résztvevő autókról, kamerás ellenőrző rendszerek, matrica figyelő kocsik, stb. A kapunál felmész, nyomsz egy "igen kérek jegyet" gombot, majd a kihajtásnál annyit fizetsz, amennyit mentél. Mi ebben a rossz? Meg kell állni? Ne már! Mennyi időre? Kb fél perc? Nem fér bele?
Nem lennék meglepődve, hogy ha nagyon leásnánk a rendszer mélyére, akkor találnánk ott 2-3 embert, aki rommá keresi magát a jelenlegi rendszerrel.

vanRob 2014.01.27. 19:47:25

@Szűcslaci: Ja még valami. Jelenleg itthon nem beszélhetünk kilométer arányos útdíjról, hiszen a távtól független érvényességű használati "jogot" veszel magadnak. Ha úgy tetszik matricát. Abban pedig a legdrágábbak vagyunk...

torró 2014.01.27. 19:50:07

@Szűcslaci:
Lehetne például olyan díj mint a sógoroknál? Mert ott az egyéves fele annyiba kerül mint nálunk. Merem állítani ha annyiba kerülne, sokan szívesen megvennénk az éveset, és több pénz folyna be belőle.

vanRob 2014.01.27. 19:57:50

@Szűcslaci: Meg aztán (de tényleg nem kötekedésképpen) mikor is szűnt meg a 4 napos matrica? Már úgy értem melyik párt regnálása alatt?

Szűcslaci 2014.01.27. 20:46:42

@vanRob: Az benne a drága, hogy többe kerül. Mert ha kilométerenként lehúznak rólad plusz csak húsz forintot, akkor majd rájössz, hogy ha belépsz az országba Hegyeshalomnál és az úticélod Nyíregyháza, akkor mindjárt rádobhatsz 170 + 220 x 30 = 390 11.700 Ft - ennyiért most két hónapig kóvályoghatsz egyik pályától a másikig. De ha oda csak a rokonokat kell leszállítani, mert te Pécsen laksz, akkor még egy kicsit tegyél hozzá.

Szűcslaci 2014.01.27. 20:49:26

@torró: Lehetne, de nem lesz. Nem olyan nagy a különbség egyébként. Egyébként nem vennék meg húszezerért sem az éveset azok, akik nem veszik meg negyvenért.

Szűcslaci 2014.01.27. 20:50:58

@vanRob: azért szűnt meg a 4 napos, mert értelmetlen volt. Több volt a költsége a kibocsátónak és legtöbbször a vásárlónak is. ugyanis egy nyaralás, vagy sítúra pont úgy jön ki, hogy a 7 napos kevés hozzá, kettő 4 napos kellene, vagy egy tíznapos. A tíznapos olcsóbb.

vanRob 2014.01.27. 21:06:33

@Szűcslaci: A négynapos már vígan csak egy kinyomtatott fecni volt amikor megszűnt. A teljes eladott mennyiség majd fele (asszem 43-44%, de ennek most utána kellene nézni) jött ki a4 naposból = ezt vették a legtöbben. Aki csak átutazott az országon az azért, aki csak egy hétvégére utazott el valahová, az azért. Ez volt az értelme a négynaposnak. És pont ezért szűnt meg, mert sokan vették = emeljük meg, több lesz a "haszon őszire".
A sítúra vagy a nyaralás rossz példa, meg közben nem fogsz a pályán flangálni, csak hogy használd a matricádat.
A 10 napos nem olcsóbb annak, aki csak egy hétvégére vette igénybe az autópályát. 3 nap használatért a 10 napos (2950) ft drágább mint a 4 napos (1480ft) volt.

asdf 2014.01.27. 21:09:41

A legnagyobb faszság még mindig az, hogy a 23:00-kor megvett matrica 9 nap és 1 órát érvényes csak. Ezután persze szorosan a van érvényes matrica, de enged egy másikat venni.

vanRob 2014.01.27. 21:13:08

@Szűcslaci: Honnan veszed, hogy többe kerül? Ismered az adatokat? Akkor oszd meg. Ilyet én is tudok mondani, hogy a kapus meg kevesebbe kerül.
Az a véleményem, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit megy. Mert csakis annyival "rongálja" az autópályát, amennyit rajta tölt. Ha keresztül akarja szelni az országot 10-szer, tegye azt, de fizesse meg. Aki csak például Budaörsre akar menni az Ikeába, mondjuk Székesfehérvárról (mert kell neki egy fáintos kanapé), az meg ne fizessen már 10 napi használatot, úgysem megy rajta annyit.
Használattal arányos díjfizetés. Ilyet fizetnek most a fuvarozók, nemdebár?
Milyen lenne már, ha a gázt vagy a villanyt is így fizetnénk? Egységesen 10000/hó mindenkinek. Ott is annyit fizetsz amennyit használsz, nem? Persze van általány, és egy évig egy átlagárat fizetsz, de mégiscsak azután, amennyit használsz.

PontKomBlog 2014.01.28. 08:29:02

Kedves kommentelők. Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok! Pár dolgot tisztáznék:

- Nem pesti, hanem vidéki bunkó vagyok.
- Igen, a saját hülyeségemet osztottam meg veletek. Köszönöm, hogy többen is viszonoztátok. :-)
- Igen, el lehet tenni a bizonylatokat a forgalmiba. De attól még nem ez a tökéletes megoldás. Akinek igen, az ezentúl gyűjtse az összes mozijegyet, villamosjegyet, parkolócédulát és kitudja mit. Ha az autópályamatrica egy adó, akkor gyűjtöm a hülye fecniket. Ha egy szolgáltatás díja, akkor meg gyűjtse a szolgáltató.

Ez a blog arról szól, hogy vállalkozóként, hogyan kell kialakítani a tökéletes vásárlói élményt, ami a vásárlóból törzsvásárlót, a vállalkozóból jómódú vállakozót, az országból pedig jómódú országot csinál. Szóval, az autópályamatrciát közérthető példaként hoztam fel. (Még az is lehet, hogy sváb gyerek révén tudok rendet tartani és nem is hagyom el a matricáimat.)

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.01.28. 14:50:47

@PontKomBlog:
"Akinek igen, az ezentúl gyűjtse az összes mozijegyet, villamosjegyet, parkolócédulát és kitudja mit. Ha az autópályamatrica egy adó, akkor gyűjtöm a hülye fecniket. Ha egy szolgáltatás díja, akkor meg gyűjtse a szolgáltató."

Amit el kell tenni X ideig, azokat elteszem.
Mozijegyet nem kell megőrizni távozás után.
"Villamosjeggyel" évtizedek óta nem találkoztam, de a busz/vonaljegyeket sem kell utazás után megőrizni.
Parkolójegyeket is meg kell őrizni egy évig.
Stb.
Szerintem egy autóra az összes ilyen megőrizendő fecni egy A6-os borítékban elfér.

Ilyen joggal a vonatjegyet is megvehetném, aztán rögtön a pénztárban kidobhatnám, és mondhatnám a kalauznak, hogy én vettem jegyet, nézzen utána?

Nem a szolgáltató kedvéért kell megőrizni a bizonylatot, hanem magad miatt, hogy egy offline ellenőrzés vagy esetleg rendszerhiba, ne adj' isten emberi mulasztás esetén is könnyen és gyorsan tudd igazolni, hogy jogszerűen vetted igénybe a szolgáltatást.

efi 2014.01.28. 18:50:23

@skorpantó:
"Ne hordja magánál a jogosítványát...."
2014 van. Pontosan mi a f.sznak a jogsi? Van rajta egy szám az számít. Mégis szerinted honnan a francból tudják, hogy pl bevonták a jogsit? Jé, az adatbázisból. A személyin/útlevélen is van szám. Jé, azt is fel lehetne használni. Jó reggelt.
De szerinted csak hordjuk magunkkal a sok szart (személyi/lakcím/jogsi/adókártya/TAJ igaz? Utóbbit pl a dokim SOHA nem nézte meg fizikai paprfecni valójában, a szám érdekelte róla, amit bemondtam neki, ezért később már el sem vittem.)
2014-re már egyes bankok pl eljutottak odáig, hogy a webkártyát nem gyártják le, mert rájöttek, hogy minek,, csak eljuttatják a számát az ügyfélhez, de ha rajtad múlna, most is fél kilós A/4-es levélben jönne, mert a papírfecni az nagggyon fontos.
süti beállítások módosítása